top of page
  • Poza scriitoruluiHoratiu Tudor

INTERVIUL LUNII DECEMBRIE

La mulți ani cu sănătate, dragi români! La mulți ani, frumoasă Românie! A sosit decembrie, luna marilor sărbători, dintre care cea dintâi e azi, pe 1! E Ziua Națională a țării noastre, zi în care, la ʺInterviul luniiʺ, vom face cunoștință cu doamna Elena Domunco! Am petrecut momente prețioase în compania doamnei, dar și a soțului dânsei, care ne-au mărturisit că sunt fani ai țării noastre. Doamna Domunco s-a născut în comuna Giurgeni, județul Ialomița, în zodia Balanței, locuiește în prezent în Brașov, are 50 de ani și este cadru medical la ATI – Spitalul de Copii, Brașov. Haideți s-o cunoaștem!

Horațiu Tudor: Bună găsit și La Mulți Ani, doamna Elena Domunco! E o mare plăcere pentru noi și vă mulțumim că ați acceptat să ne acordați un interviu în cadrul grupului ʺWelcome to Romania / Bun venit în Româniaʺ!

Elena Domunco: Bun găsit ! LA MULȚI ANI, ROMÂNIA! Este o mare plăcere să fiu alături de dumneavoastră. În această zi mare am onoarea să împărtășesc tuturor impresiile mele despre minunata Românie.


Horațiu Tudor: Sunteți alături de noi din 30 iulie 2020. Cum ați ajuns să fiți membru al grupului?

Elena Domunco: Mi-a plăcut și îmi place foarte mult să împărtășesc tuturor pe Facebook (și nu numai) fotografii din plimbările mele prin țară. Una dintre admiratoarele acestor fotografii este doamna Mena Preda, membru mai vechi al grupului, care m-a invitat și pe mine să fac parte din acest grup și căreia îi mulțumesc! Astfel am oportunitatea să arăt lumii frumusețea și unicitatea acestei țări.


Horațiu Tudor: Sunteți româncă și locuiți în România. Cum vă petreceți de obicei Ziua Națională?

Elena Domunco: Atunci când se poate, Ziua Națională a României mi-o petrec alături de mulți alți români, în Piața Unirii din Brașov sau în Cetatea Alba Carolina, inima orașului Alba Iulia, cea care ne vorbește și astăzi, prin forța zidurilor ei, despre trecutul nostru.


Horațiu Tudor: Care este cea mai frumoasă amintire pe care o aveți despre Ziua Națională?

Elena Domunco: Într-o zi geroasă de iarnă, cu frunzele copacilor atârnând de povara grea a gheții, cu muzica fanfarei răsunând în toată Piața Unirii, ne-am prins în horă cu mic cu mare pentru a celebra sfânta zi a Marii Uniri. Ridici ochii către cer și vezi statuia falnicului soldat cu arma în mână ce păzește cu sfințenie Piața Unirii, dându-ne un sentiment de siguranță. Este amintirea mea cea mai de preț din Piața Unirii Brașov.


Horațiu Tudor: Unde preferați să vă petreceți de obicei concediul vara? Dar iarna?

Elena Domunco: Orice zi liberă, fie iarnă fie vară, este un prilej de a evada în natură. Întotdeauna am admirat atât frumusețea munților, cu brazi și fagi, cu ape cristaline, cu miros de fân proaspăt cosit, cât și valurile înspumate ale mării. Nu poți rata să vezi aceste lucruri în orice anotimp, tabloul fiind întotdeauna altul.


Horațiu Tudor: Preferați muntele sau marea? De ce?

Elena Domunco: Sunt născută pe malul Dunării, aproape de mare, pe care nu am reușit să o ʺgustʺ suficient, dar marea mea dragoste rămâne muntele cu suișuri și coborâșuri, cu căruțe trase de cai, cu flori de toate culorile, aerul sau liniștea. Aici mă simt acasă !


Horațiu Tudor: Cum sărbătorește doamna Elena Domunco de obicei Crăciunul? Dar Paștele?

Elena Domunco: Crăciunul și Paștele sunt sărbători de familie. Am încercat să fiu alături de familie de fiecare dată.


Horațiu Tudor: Ce tradiții există în zona dumneavoastră (fie cea natală, fie cea actuală) și care sunt mai puțin cunoscute de zonele învecinate?

Elena Domunco: Din punct de vedere religios, Crăciunul este cea mai veche sărbătoare a omenirii. În satele din Bărăgan, înainte de Crăciun, preotul umbla cu icoana din casă în casă pentru a vesti Nașterea Domnului. Îmi plac foarte mult colindele, care încep din ajunul Crăciunului și până în ziua de Anul Nou, cum ar fi: ʺMoș Ajunʺ, ʺPlugușorulʺ, ʺSteauaʺ, ʺSorcovaʺ sau ʺSus, Plugariʺ.


Horațiu Tudor: Cum ați început să călătoriți prin România și care este primul loc vizitat de care vă aduceți aminte?

Elena Domunco: Copil fiind, cam de vreo 7 ani, am participat la tabăra de vară de la Bucșoaia, jud. Suceava. Acolo am cunoscut muntele. Acest lucru s-a repetat în fiecare an până în clasa a VIII -a.


Horațiu Tudor: Dacă ar fi ca peste o săptămână să vă mutați într-o casă nouă, unde ați vrea ca aceasta să fie? În mediul rural sau urban? De ce?

Elena Domunco: Visul meu cel mare este să îmbătrânesc într-un sătuc de la poalele munților. Liniștea din satul românesc este cadoul cel mai de preț.

Horațiu Tudor: Lăsând la o parte nefericita situație actuală (Covid-19) dacă ar fi să organizați în România o excursie cu 30 de turiști străini – să zicem din Slovacia și Cehia – unde i-ați duce?

Elena Domunco: România are multe locuri de vizitat, dar unul din acele locuri este satul Măgura din munții Piatra Craiului. Aici vei găsi peisaje de o frumusețe rară, case de lemn înșirate ici colo pe dealuri, aer curat și multă liniște.


Horațiu Tudor: Stați de vorbă (ipotetic) cu un turist ucrainean, care vă solicită să îi prezentați țara dumneavoastră pe care nu o cunoaște deloc. Ce i-ați spune? Cum i-ați prezenta România?

Elena Domunco: România are multe locuri cu care locuitorii săi să se mândrească și pentru care este cunoscută în lume. Probabil aș începe prin a prezenta frumoasa Bucovină cu Mânăstirile ei unice și aș termina cu marea cea mare.


Horațiu Tudor: Ce părere aveți despre actuala promovare la nivel internațional a țării din punct de vedere turistic?

Elena Domunco: Avem nevoie acută de promovare. Am colindat țara în lung și-n lat, dar am întâlnit prea puțini turiști străini. Consider că România este o țară care merită promovată și văzută.


Horațiu Tudor: Ce zonă a României credeți că are cel mai mare potențial turistic? Argumentați.

Elena Domunco: Zona cu cel mai mare potențial turistic este Valea Prahovei. Aici avem oportunități de schi, plimbări în aer liber, plimbări cu telecabina, telegondola, săniuș, vizitarea Castelului Bran, Cetatea Râșnovului, Peștera Liliecilor din satul Peștera și multe altele.


Horațiu Tudor: Ce zonă a țării considerați că este realmente defavorizată din punct de vedere turistic?

Elena Domunco: O zonă superbă întâlnită de mine în excursiile mele, și care nu este promovată, e zona Moldova Nouă-Orșova, o zonă cu peisaje deosebite dar infrastructură insuficientă.


Horațiu Tudor: Ce loc/obiectiv turistic mai puțin cunoscut din România ați recomanda să fie mai promovat și vizitat? De ce?

Elena Domunco: In Munții Rarău sunt obiective turistice mai puțin cunoscute și promovate, cum ar fi: Pietrele Doamnei, Vatra Dornei, Comuna Ciocănești, locuri care ne îmbie cu frumusețea lor.


Horațiu Tudor: Cum catalogați educația turistică din România?

Elena Domunco: Pe măsură ce anii au trecut, am observat că oamenii au început încet să înțeleagă că natura este mai importantă decât obișnuința de a arunca gunoiul la întâmplare.


Horațiu Tudor: Ce zonă din țară ați vizitat cel mai recent și de ce ați recomanda-o sau nu altora?

Elena Domunco: Ultima zonă vizitată este Transalpina, Obârșia Lotrului. Am poposit două seri la ʺPopasul Regeluiʺ în comuna Bistra, unde am fost primiți regește. Seara, înainte de a merge la cameră, cutreierând printre munți, îmi părea rău că nu am văzut culorile toamnei, afară fiind destul de cald, dar pentru că peste noapte a fost destul de frig afară, dimineața în fața ochilor mi-a apărut un autentic tablou de toamnă cu frunze ruginii, magnific! Pe un drum forestier, destul de greu accesibil, am pornit către Mânăstirea Țețu, unde modestia e la ea acasă, iar măicuțele te întâmpină cu un zâmbet larg, liniștitor. Peisajele până acolo sunt greu de descris în cuvinte, sunt uimitoare.


Horațiu Tudor: Luna trecută, la rubrica ʺInterviul luniiʺ am stat de vorbă cu domnișoara Mihaela Barbu, jurnalist și specialist în comunicare new media din București. Întrebarea pentru dumneavoastră din partea dânsei este: ʺDacă ar fi să vă luați dumneavoastră înșivă un interviu, care ar fi întrebarea pe care ați dori să v-o adresați neapărat

Elena Domunco: În primul rând, aș vrea să mulțumesc domnișoarei jurnalist Mihaela Barbu pentru întrebare. Răspunsul / Întrebarea mea ar suna cam așa: ʺDe ce ai ales să trăiești în România ?


Horațiu Tudor: Foarte frumos răspunsul dumneavoastră. Sperăm ca domnișoara Barbu să vină cu un comentariu în acest sens. Munciți ʺîn linia întâiʺ, într-un domeniu foarte complex ATI - Copii, un mediu solicitant și destul de dificil, mai ales în această perioadă, dar sunteți și un mare fan al călătoriilor. Cum reușiți să îmbinați aceste două sfere?

Elena Domunco: Ce-i drept, dat fiind contextul actual și situația dificilă în care ne aflăm la serviciu, nu am mai reușit să evadez în natură, așa cum o făceam în alți ani, dar fiecare zi liberă este un prilej pentru a vedea sau revedea locuri dragi mie.


Horațiu Tudor: Știm că aveți o pasiune la care lucrați intens în timpul liber. Este legată tot de copii. Povestiți-ne puțin despre acest hobby pe care îl aveți și cum ați ajuns să aveți acest hobby minunat.

Elena Domunco: Pasiunea mea cea mare constă în croșetat diverse jucării pentru copii și nu numai, chiar și adulții iubesc aceste jucării. Ideea acestei pasiuni s-a născut din dorința de a bucura copiii, și ce poate fi mai frumos pe lumea asta decât bucuria unui copil?! Așa am mers mai departe, împărțind bucurii în stânga și în dreapta. Îmi doresc să particip la un proiect Caracațite pentru Prematuri. Croșetam aceste jucării pentru prematurii din spitalele din România.

Horațiu Tudor: Știm că românii sunt mari iubitori de animale... de toate felurile. Povestiți-ne cine este și ce caută Dolly în viața dumneavoastră!

Elena Domunco: Este o poveste lungă. Eu mi-am dorit dintotdeauna un cățel. Tânără fiind, am avut unul pe care l-am iubit enorm. Era parte din mine, am petrecut mult timp împreună până când, într-o zi fratele meu l-a luat cu el la pescuit. Pentru că era un neastâmpărat, a fugit de lângă el și nu l-am mai găsit. Sufletul mi s-a rupt în mii de bucăți. Peste ani, în plină pandemie, soțul meu s-a hotărât să-mi facă pe plac și să-mi cumpere mult doritul cățel. Am plecat în vizită la sora mea și-n drumul nostru, ne-am abătut pe la Buzău, unde am găsit-o pe Dolly. O biluță albă de puf, o minunăție!!! De atunci ea este membra familiei noastre și răsfățata casei.

Horațiu Tudor: Bucătăria românească este extrem de vastă și diversificată. Ce mâncare tradițională vă place în mod deosebit?

Elena Domunco: Între sarmalele tradiționale românești, ciorba rădăuțeană și minunatul borș de pește, preparat în Bărăgan, aș spune că nu pot alege unul.


Horațiu Tudor: România are o sumedenie de obiceiuri și tradiții. Pe care dintre acestea le apreciați cel mai mult și de ce?

Elena Domunco: Colindatul mi s-a părut întotdeauna ceva special, poate pentru că-mi aduce aminte de copilărie.


Horațiu Tudor: Care dintre postările din grupul nostru v-a plăcut cel mai mult până acum? (Autorul și postarea)

Elena Domunco: Autor: Ilie Gherasim, Cerna Sat, Județul Gorj din 30 August 2020 https://www.facebook.com/photo?fbid=1741675692654244&set=gm.333437154475788


Horațiu Tudor: Există sau a existat vreodată un personaj public român (actor, sportiv, scriitor, cântăreț etc.) care v-a făcut să fiți mândră că sunteți și dumneavoastră româncă?

Elena Domunco: Bineînțeles! Mulți sunt aceștia, dar cel pe care îl iubesc cel mai tare este FLORIN PIERSIC.


Horațiu Tudor: Descrieți România folosind un singur cuvânt.

Elena Domunco: Monumentală


Horațiu Tudor: Descrieți localitatea natală folosind un singur cuvânt.

Elena Domunco: Simplitate


Horațiu Tudor: Descrieți orașul în care locuiți în prezent într-un singur cuvânt.

Elena Domunco: Ordine


Horațiu Tudor: Care este proverbul dumneavoastră preferat?

Elena Domunco: ʺCe ție nu-ți place, altuia nu-i face!ʺ


Horațiu Tudor: Care este ultima carte pe care ați citit-o?

Elena Domunco: ʺZuleiha deschide ochiiʺ de Guzel Iahina


Horațiu Tudor: Care este cel mai iubit și mai practicat sport în România?

Elena Domunco: Fotbalul, pe care îl practică și fiul meu de la vârsta de 5 ani, acum având 17 ani .


Horațiu Tudor: Să vă trăiască sănătos mulți ani înainte! Dacă ați câștiga la loterie 10 de milioane de euro, cum i-ați cheltui?

Elena Domunco: Mi-aș dori acea căsuță de la poalele munților în care să îmbătrânesc și restul... dacă s-ar putea, aș înființa o organizație care să se ocupe de planing familial. Nu mai vreau să văd copii săraci, nu mai vreau să văd copii bolnavi, nu mai vreau să văd mame care nu știu ce înseamnă să crești un copil...


Horațiu Tudor: Doriți să transmiteți ceva românilor din Diaspora?

Elena Domunco: Transmit tuturor românilor din Diaspora gândurile mele cele mai bune.


Horațiu Tudor: Ce întrebare aveți să-i adresați membrului grupului care va fi intervievat luna viitoare?

Elena Domunco: ʺCe sentiment vă încearcă atunci când, prin obiectiv, surprindeți un răsărit de soareʺ?


Horațiu Tudor: Cum catalogați activitatea grupului nostru?

Elena Domunco: Activitatea grupului este constructivă. Aș avea o sugestie, fiecare fotografie să fie însoțită de o descriere mai amplă a locurilor pe care le vizităm... dacă se poate. Ar fi de folos tuturor celor care ʺfrecventeazăʺ acest grup.


Horațiu Tudor: Ce le transmiteți celorlalți cca. 3300 de membri ai grupului ʺWelcome to Romania / Bun Venit în Româniaʺ, care citesc acum aceste rânduri?

Elena Domunco: Vă mulțumesc pentru răbdarea de a fi citit aceste rânduri și la cât mai multe călătorii pe cărările acestei minunate țări.


Horațiu Tudor: Aveți întrebări, sugestii, critici sau propuneri pentru echipa administrativă a grupului?

Elena Domunco: De ce ați ales să promovați România prin prisma turismului? De ce nu un grup de ʺMâini Iscusiteʺ, ciorapii de lână, ilicul făcut de bunica de care toți ne amintim, jucării pentru copii, ia românească cusută de mână și multe altele ar putea aduce țara noastră în topul celor mai ʺiscusiteʺ țări.


Horațiu Tudor: Deși grupul nostru are o vechime foarte mică, datând doar din 20 iulie 2020, povestea lui este una destul de complexă, dar, pe scurt am să mă rezum la ideea de turism, una dintre ideile pe care se focusează grupul. Turismul este ramura economică cel mai puternic dezvoltată la nivel mondial, iar dacă ne dorim ca străinii să ne viziteze țara, prin turism, scoatem la lumină cele mai de valoare aspecte, precum natura (munți, deltă, mare, podișuri, depresiuni, văi etc), aspectele istorice-culturale de o foarte mare valoare la nivel mondial sau nenumăratele activități folclorice tradiționale – și aici aș putea încadra chiar și activitățile menționate de dumneavoastră, care ar putea la un moment dat face parte dintr-o subramură a turismului. Așadar, noi ca și grup suntem deschiși și îmbrățișăm cu drag orice activitate care poate la un moment dat să trezească interesul, mai ales străinilor, care vor veni să ne viziteze.


Horațiu Tudor: Vă mulțumim pentru amabilitatea cu care ne-ați tratat și pentru timpul acordat nouă! În numele membrilor grupului vă urez multă sănătate, realizări nenumărate și un an nou cu adevărat... mai bun!

Elena Domunco: Sunt chiar onorată să fiu alături de dumneavoastră în această zi unică. Sperăm la un an mai bun și la cât mai multe călătorii. Vă mulțumesc!


Horațiu Tudor: Trăim zile grele, fără precedent! Dumneavoastră sunteți în Linia Întâi, iar noi, cei de acasă vă urmărim cu admirație și prețuire cum, cu toate eforturile supra-omenești, ne protejați! Echipa ʺWelcome to Romania / Bun venit în Româniaʺ are un mesaj pentru dumneavoastră:

Decembrie 2020

97 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page