top of page
  • Poza scriitoruluiHoratiu Tudor

INTERVIUL LUNII NOIEMBRIE

Actualizată în: 31 oct. 2020

Mai întoarcem o filă din calendarul anului 2020 și dăm de luna Noiembrie. Asta înseamnă că avem plăcerea să descoperim un nou membru al grupului în cadrul "Interviului Lunii". E vorba despre domnișoara Mihaela Barbu, jurnalist și specialist în comunicare new media. Are 36 de ani, este născută în localitatea Breaza, județul Prahova, în zodia Gemeni și locuiește în prezent în București.


Horațiu Tudor: Bun găsit, domnișoara Mihaela Barbu! Vă mulțumim mult că sunteți membră a grupului nostru dar și că ați răspuns afirmativ invitației noastre de a ne acorda un interviu în cadrul grupului ʺWelcome to Romania / Bun venit în Româniaʺ!

Mihaela Barbu: Bine v-am găsit! Mă bucur să ne cunoaștem, fie doar pe cale virtuală deocamdată și sunt încântată să povestim despre călătoriile în România, activitate pe care am practicat-o intens în ultimii ani, dar – culmea! - mai ales în 2020.

Horațiu Tudor: Sunteți alături de noi din data de 1 septembrie 2020. Cum ați ajuns să fiți membru al grupului?

Mihaela Barbu: Pandemia a limitat foarte mult apetitul românilor pentru evadările în străinătate din motive pe care le știm cu toții și cred că, în următoarea perioadă, când lucrurile vor începe să revină la normal, (re)startul se va face cu evadări mai scurte sau mai lungi în țara noastră. Slavă Domnului că avem o țară frumoasă! Așadar mă interesează subiectul "travel" cu toate părțile implicate: turiști, hotelieri, oficii de turism, autorități locale și instituții adiacente, care au activități conexe turismului. Cel mai probabil, v-am descoperit grupul în timpul unei documentări.

Horațiu Tudor: Sunteți româncă și locuiți în România. Cum vă petreceți de obicei Ziua Națională?

Mihaela Barbu: Mulți ani am petrecut Ziua Națională în câmpul muncii. Fiind jurnalist cu normă întreagă până nu de mult, participam la evenimentele din marile orașe, la parade militare ori la sărbători tradiționale românești pentru realizarea de reportaje. De când activitatea profesională am mutat-o mai mult în zona de comunicare și social media, înaintea acestei zile elaborez strategii de comunicare pentru diferiți clienți, nișate pe specificul perioadei, iar de 1 Decembrie și imediat după, supervizez implementarea. Cel puțin serile încerc să le petrec cu prietenii, bineînțeles tradițional românește.

Horațiu Tudor: Unde preferați să vă petreceți de obicei concediul vara?

Mihaela Barbu: Obișnuiesc să experimentez destul de mult, și, dat fiind că nu am încă o familie și responsabilitățile care vin la pachet cu ea, plec în tot soiul de aventuri: uneori cu velierul pe mare, alteori în circuite cu bicicleta ori cu mașina, în drumeții de mai multe zile pe munte..., iar lista poate continua. La capitolul "obicei" aș putea trece că în fiecare sezon am nevoie și de câteva zile de relaxare, pe care de regulă le petrec în Grecia sau în Italia.

Horațiu Tudor: Dar iarna?

Mihaela Barbu: Iarna petrec cel puțin un concediu la ski. Iubesc acest sport!

Horațiu Tudor: Preferați muntele sau marea? De ce?

Mihaela Barbu: Îmi este imposibil să aleg. Plus că... sunt în zodia Gemeni, așa că jumătate cu mine merge către munte, iar cealaltă jumătate are chimie mai bună cu marea.

Horațiu Tudor: Cum sărbătoriți de obicei Crăciunul? Dar Paștele?

Mihaela Barbu: Nu sunt o persoană tradiționalistă, dar, cu toate astea, savurez ori de câte ori am ocazia plăcerea petrecerii acestor sărbători alături de părinți, respectând obiceiurile străbune.

Horațiu Tudor: Cum ați început să călătoriți prin România și care este primul loc vizitat de care vă aduceți aminte?

Mihaela Barbu: Sunt născută în Breaza, Prahova, iar părinții obișnuiau să ne ducă, pe mine și pe sora mea, cel mai des la Sinaia și Bușteni. Îmi mai amintesc că în fiecare an mergeam pe litoral, la Mamaia sau în stațiunea Neptun. Ulterior, de la vârsta de 18 ani, când am început să lucrez în presă, am călătorit destul de des, în România și în străinătate, datorită jobului.

Horațiu Tudor: Ce zonă din țară ați vizitat cel mai recent și de ce ați recomanda-o (sau nu) altora?

Mihaela Barbu: Tocmai am aterizat de la Oradea, după o vacanță "programată" de pe o zi pe alta. Am petrecut un sejur minunat aici și la Băile Felix! Oradea este unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, în care se lucrează de câțiva ani coerent și susținut la refacerea a tot ceea ce ține de patrimoniu și infrastructură. Iar rezultatele se văd, de la an la an (ultima dată fusesem aici fix în urmă cu un an).


Horațiu Tudor: Dacă ar fi ca peste o săptămână să vă mutați într-o casă nouă, unde ați vrea ca aceasta să fie în România? În mediul rural sau urban?

Mihaela Barbu: Cred că e foarte important cu cine împarți această casă nouă și în ce etapă a vieții ești. Mi-ar plăcea să îmi cresc copiii într-un mediu sănătos, departe de poluare, însă nu pot pleca prea departe sau definitiv din oraș. Îmi iubesc orașul natal, Breaza, care este o stațiune balneoclimaterică, unde aerul este puternic ionizat. Similar cu acesta, în Europa, doar în stațiunea Davos din Elveția se mai găsește o asemenea prospețime. Deci iau în calcul acest loc pentru "casa nouă"... mai ales că aici deja am casa părinților.

Horațiu Tudor: Fie că ați vizitat-o sau nu, ce altă țară de pe Glob v-a lăsat o impresie plăcută? De ce? Și ce tradiții din țări străine ați aduce în România?

Mihaela Barbu: Descopăr cu o imensă bucurie fiecare loc în care pășesc. Însă am sentimente aparte și alese pentru Portugalia, țara în care am trăit timp de un an, în intervalul 2018-2019. Oamenii sunt foarte relaxați, naturali și cu mult mai fericiți decât noi, românii. Nu ducem lipsă de tradiții, doar de bun simț, organizare și... altele, din păcate.


Horațiu Tudor: Ce zonă a țării credeți că are cel mai mare potențial turistic?

Mihaela Barbu: În ultimii ani, mare parte din turiștii străini care ne călcau pragul erau atrași de poveștile cu Dracula și de cele din perioada comunistă, iar un alt "vârf" a fost costruit datorită Prințului Charles al Marii Britanii, poate cel mai important ambasador (chiar și așa, neoficial) al României. De cealaltă parte însă, la capitolul "avem resurse colosale dar... ne batem joc", pe o poziție fruntașă se află Băile Herculane, unde există un potențial uriaș, exploatat într-o măsură prea mică.

Horațiu Tudor: Unul dintre moderatorii grupului, George Morar, susține că cea mai delicată problemă a turismului românesc sunt tarifele: ʺCum să plătești mai mult pe un sejur de 5 nopți în... fie că e deltă, munte sau mare, mai mult decât Franța, Spania (Coasta de Azur sau Insulele Baleare)? - am dat exemplul ăsta pentru că am cheltuit mai mulți bani la noi în țară decât la eiʺ - Cum comentați această situație?

Mihaela Barbu: Din păcate raspunsul e cât se poate de simplu: atâta timp cât există cerere, va exista și ofertă. Aceste tarife nu sunt excepții în România, este o nișă pentru care există turiști. Zilele trecute am avut o întâlnire cu directorul de marketing al hotelului în care mă aflam cazată - o unitate turistică de patru stele din Oradea – care mi-a povestit că până să intrăm în lockdown, capacitatea de ocupare era în permanență de 97%. Deci clienți sunt. Cui nu îi convine merge pe Coasta de Azur sau în Insulele Baleare. Separat, se ridică însă problema ce oferă hotelierii pentru acei bani, în comparație cu omologii din străinătate. La acest capitol sunt cazuri unde "scăpările" creează problemele aduse în discuție de dl Morar.

Însă, personal, refuz să cred că cea mai mare problemă penru turismul românesc sunt tarifele. Aș înclina mai degrabă către lipsa infrastructurii și slaba instruire a personalului angajat.

Horațiu Tudor: Ce loc/obiectiv turistic mai puțin cunoscut din România ați recomanda să fie mai promovat și vizitat?

Mihaela Barbu: Culele din Oltenia și Muntenia, pentru că sunt obiective absolut inedite, aflate pe Lista Monumentelor Istorice din România și sunt prea des ocolite.

Horațiu Tudor: Alina Valentina Oprea, moderator al grupului vă întreabă: Ați participat la acțiuni legate de promovarea României în cadrul presei / mass-media?

Mihaela Barbu: De-a lungul anilor, am participat la o serie de târguri de turism, naționale sau internaționale. Povestea se repetă în fiecare an: avem cel mai "sărac" stand; nu există strategie coerentă de comunicare a turismului românesc, nu avem un brand de țară. Din fericire, au început să apară, pe județe sau regiuni, asociații ori companii care lucrează asiduu – și cu rezultate, din fericire – la ridicarea turismului local, însă fără un demers integrat este dificil să se vadă progresele.

Horațiu Tudor: Ce rol are presa în promovarea turismului? – întrebare venită tot din partea Alinei Valentina Oprea

Mihaela Barbu: Presa poate fi o portavoce, poate transmite informații utile, povești spectaculoase și demasca fraude sau ilegalități acolo unde este cazul. Însă, în prezent, social media capătă forțe din ce în ce mai mari, pentru că avem Facebook, Instagram, Tik Tok ori grupuri – cum este ʺWelcome to Romania / Bun Venit în Romaniaʺ, unde mesajele se transmit cu o mai mare ușurință către un public țintă, nișat în funcție de domeniul de interes al membrilor/cititorilor.

Horațiu Tudor: Care e elementul unic prin care România se diferențiază de alte țări? În ce constă unicitatea ei?

Mihaela Barbu: Cred că avem extrem de multe zone pitorești, iar cel mai important diferențiator este Delta Dunării.

Horațiu Tudor: Din experiența de jurnalist și cea de turist, ce tip de turism considerați că e cel mai benefic pentru țara noastră? (întrebare tot din partea Alinei Valentina Oprea)

Mihaela Barbu: Nu există un "medicament" universal care ne-ar putea salva, care ar constitui remediu în cazul oricărei "afecțiuni" (turistice). Cu siguranță există loc pentru toată lumea, iar cu cât e mai diversificată oferta, cu atât operatorii din domeniu vor avea succes mai mare, iar turiștii vor fi mai satisfăcuți. Sper că un avânt semnificativ vor avea, în următorii ani, circuitele culturale și turismul de tip wellness.

Horațiu Tudor: Cum catalogați actuala educație turistică din România?

Mihaela Barbu: Nu stăm deloc bine la acest capitol. Iar asta se vede din asaltul litoralului în perioadele de vârf, ori veșnica aglomerație și traficul infernal de pe Valea Prahovei. Avem atât de multe alte locuri de descoperit...

Horațiu Tudor: Luna trecută, la ʺInterviul Luniiʺ am stat de vorbă cu domnul profesor Adrian Săvoiu. Întrebarea dânsului pentru dumneavoastră este: ʺCe v-a mai rămas de vizitat în România?ʺ

Mihaela Barbu: Mi-ar plăcea să fac un circuit de 2-3 luni în care să reiau o mare parte din locurile care mi-au plăcut mai mult... În rest, sunt un român fericit pentru că am cam bătut la pas mare parte din țară.

Horațiu Tudor: Bucătăria românească e extrem de vastă și diversificată. Ce mâncare tradițională vă place în mod deosebit?

Mihaela Barbu: În mod normal aș răspunde sarmalele, însă se pare că nu-s bucate tradiționale românești, ci le-am fi "luat" de la turci sau de la greci.

Horațiu Tudor: România are o sumedenie de obiceiuri și tradiții. Pe care dintre acestea le apreciați cel mai mult și de ce?

Mihaela Barbu: Sărbătorile de Crăciun în Maramureș, pentru că au o savoare aparte. E unul din puținele locuri unde însă se păstrează autenticitatea.

Horațiu Tudor: Folosiți-vă imaginația și descrieți-ne pe scurt cum vedeți România anului 2040?

Mihaela Barbu: Firește, progrese semnificative se vor înregistra în toate domeniile, inclusiv în turism, însă va mai fi nevoie de alți 30-40 de ani, poate chiar mai mult pentru "uniformizare", pentru ca totul să înceapă să pară din aceeași poveste.

Horațiu Tudor: Care dintre postările din grupul nostru v-a plăcut cel mai mult până acum? (Autorul și postarea)

Mihaela Barbu: Ioana Odo a postat o fotografie foarte frumoasă din satul Peștera, un loc minunat pe care l-am vizitat și eu recent.

Horațiu Tudor: Aveți prieteni străini? Ce părere au aceștia despre România?

Mihaela Barbu: Au o părere foarte bună, pentru că am avut grijă să rămână cu acest "gust". Însă cei care ajung aici rămân dezamăgiți din cauza lipsei infrastructurii și a construcțiilor haotice ridicate chiar și în cele mai pitorești zone.

Horațiu Tudor: Există sau a existat vreodată un personaj public român (actor, sportiv, scriitor, cântăreț etc.) care v-a făcut să fiți mândră că sunteți româncă?

Mihaela Barbu: Simona Halep

Horațiu Tudor: Ce fel de muzică vă place să ascultați? – spre exemplu în mașină – când călătoriți prin România.

Mihaela Barbu: Obișnuiesc să ascult podcasturi cu diferite interviuri din domeniile mele de interes: digital marketing, comunicare, travel.

Horațiu Tudor: Descrieți România folosind un singur cuvânt.

Mihaela Barbu: Surprinzătoare.

Horațiu Tudor: Descrieți Breaza, localitatea natală, folosind un singur cuvânt.

Mihaela Barbu: Prospețime

Horațiu Tudor: Descrieți București, orașul în care locuiți în prezent într-un singur cuvânt.

Mihaela Barbu: Haotic

Horațiu Tudor: Care este proverbul dumneavoastră preferat?

Mihaela Barbu: "Și când nu mai poți, mai poți puțin!"

Horațiu Tudor: Care e ultima carte pe care ați citit-o?

Mihaela Barbu: "Pe când eram o Operă de Artă" de Eric-Emmanuel Schmitt

Horațiu Tudor: Care este cel mai iubit și mai practicat sport în România?

Mihaela Barbu: Cel mai iubit și practicat sport în România de către mine este ciclismul.

Horațiu Tudor: Dacă ați câștiga la loterie suma 75 de milioane de euro, cum i-ați cheltui?

Mihaela Barbu: Nu agreez jocurile de noroc.

Horațiu Tudor: Doriți să transmiteți ceva românilor din Diaspora?

Mihaela Barbu: Felicitări pentru alegerea de a trăi cu dorul de casă și de cei dragi!

Horațiu Tudor: Ce întrebare aveți să-i adresați membrului grupului care va fi intervievat luna viitoare, în decembrie?

Mihaela Barbu: Dacă ar fi să îți iei un interviu, care ar fi întrebarea pe care ai dori să ți-o adresezi neapărat?

Horațiu Tudor: Cum catalogați activitatea grupului nostru?

Mihaela Barbu: Un demers firesc pentru o comunitate aflată departe de casă, care își iubește țara. Vă urmăresc cu drag și aștept să văd, în timp, ”diferențiatorul”.

Horațiu Tudor: Ce le transmiteți celorlalți 3000 de membri ai grupului nostru ʺWelcome to Romania / Bun venit în Româniaʺ?

Mihaela Barbu: Să mă urmărească pe pagina de Instagram și pe Facebook, unde postez imagini spectaculoase surprinse în timpul evadărilor mele prin România. În curând relansez și blogul, unde sper de asemenea, că vor urmări poveștile despre România.

Horațiu Tudor: Vă mulțumim din nou pentru amabilitatea cu care ne-ați tratat și pentru timpul acordat nouă! Permiteți-mi ca, în numele membrilor grupului, să vă urez multă sănătate, realizări nenumărate și tot ce este mai bun!

Mihaela Barbu: Mulțumesc, asemenea și dumneavoastră! Sper să avem ocazia, cândva, să ne cunoaștem și offline!

66 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page